veterinarska apoteka kontakt : 060 7261487

Pet saveta za uspešnu eliminacionu dijetu

Pet saveta za uspešnu eliminacionu dijetu (kod alergija na hranu)
 Došlo je do toga da vaš pas ili mačka moraju na eliminacionu dijetu koja će pomoći da se utvrdi da li imaju alergiju na neku vrstu hrane. Iako se taj poduhvat čini teškim, ako se budete pridržavali nekih jednostavnih pravila eliminaciona dijeta će biti efikasnija:

1. Nema kupovnih poslastica

Ovo je najteže od svih pravila, ali jedno od najvažnijih! Vlasnici vole da daju svojim ljubimcima poslastice, a isto vole i prijatelji i porodica. Nažalost, te poslastice mogu sadržati neke od izazivača alergija koje vaš veterinar pokušava da izbaci. Kao alternativa uobičajenim poslasticama, možete koristiti prepisane granule iz eliminacione dijete vašeg ljubimca. Odvojite oko 10% iz dnevne količine hrane vašeg ljubimca koje ćete koristiti kao nagradice prilikom treniranja ili igre sa vašim psom ili mačkom.

2. Ne ustručavajte se da kažete “NE!”

Pravilo br. 2 ide zajedno sa pravilom br. 1. Eliminacione dijete su delotvorne samo ako se pridržavate plana koji je napravio vaš veterinar. Pobrinite se da vaše komšije, prijatelji, i članovi porodice znaju za eliminacionu dijetu, i objasnite im da se i oni moraju pridržavati tog plana. Ukoliko oni vašem ljubimcu ponude poslasticu ili jestivu igračku (poput “koskica” od dehidrirane kože), sasvim je u redu da kažete “Ne” i da im ponudite opciju koju je veterinar odobrio (npr. Royal Canin HYPOALLERGENIC).
eliminaciona dijeta

Ljubimcu koji je na eliminacionoj dijeti odredite posebne činije za hranu i vodu

 

3. Budite detaljni

Ovaj savet se može činiti očiglednim, ali je važno da obezbedite da je sve što koristite prilikom hranjenja vašeg ljubimca bude izuzetno čisto pre nego počne eliminaciona dijeta. Činije, posude, vaga pa i vaše ruke mogu nositi mikronske tragove izazivača alergije, pa je detaljno pranje potrebno kako bi se smanjio rizik od kontaminacije i obezbedilo da eliminaciona dijeta protiče na pravi način. Ako imate više od jednog ljubimca, razmotrite nabavku posebne vagice, lopatice za hranu i činija. Na taj način, umesto pranja ovih predmeta svaki put pre obroka, ljubimac na eliminacionoj dijeti može koristiti one koji su određeni samo za njega i samim tim nekontaminirani.

4. Proverite suplemente i preparate protiv parazita

Antiparazitici protiv srčanog crva, buva i krpelja su važan deo redovne zdravstvene nege svakog ljubimca. Ipak, određene vrste lekova protiv srčanog crva, buva i krpelja mogu sadržati proteine koji mogu izazvati alergiju kod vašeg ljubimca. Obavezno popričajte sa svojim veterinarom o tome koje suplemente i lekove trenutno dajete svom ljubimcu i da li su potrebne alternative za njih tokom eliminacione dijete.
eliminaciona dijeta

5. Držite se plana do kraja

Većina eliminacionih dijeta traje do 12 nedelja. Za najbolje rezultate je potrebno da se pridržavate plana sve do isteka tog perioda. Često se događa da se zdravlje ljubimca popravi mnogo pre tih 12 nedelja pa vlasnik odluči da ga vrati na uobičajenu ishranu. Ipak, skraćivanje ovog probnog perioda bez konsultacije sa veterinarom može izazvati naglu pojavu drugih simptoma i onemogućiti pravu dijagnozu. Obavezno se pridržavajte eliminacione dijete sve do kraja preporučenog roka!
eliminaciona dijeta

Posetite svog veterinara

Veterinar je najbolji izvor informacija o zdravlju Vašeg ljubimca i saveznik koji će pomoći da vi i vaš ljubimac uspešno sprovedete eliminacionu dijetu. Ako vaš veterinar preporuči eliminacionu dijetu, on ili ona će biti u mogućnosti da odgovore na vaša pitanja i da pruže druge savete koji će pomoći da sama dijeta protekne glatko.

Royal Canin HYPOALLERGENIC

Royal Canin HYPOALLERGENIC – hrane za mačke i pse, za kratkotrajne eliminacione dijete ili dugotrajno rešavanje alergija na hranu

Royal Canin Hypoallergenic dijete za pse i mačke dostupne su u URBAN PETS veterinarskoj apoteci.

Izvor: Royal Canin Srbija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × two =