veterinarska apoteka kontakt : 060 7261487

Seboreja i perut kod pasa

Perut kod pasa – kad koža zasvrbi: pas pati, vi mu pomozite!

Kao što su lepota kose i kože oličenje dobrog zdravlja kod nas ljudi, tako je i negovana dlaka odlika dobrog opšteg zdravstvenog stanja kod naših ljubimaca. Iako su neki vlasnici skeptični po tom pitanju, i naši psi i mačke mogu da imaju problem sa masnom ili suvom kožom, krtom dlakom, peruti ili seborejom. Perut kod pasa veoma je česta!

perut kod pasa

Seboreja je bolest lojnih žlezda u koži. Prepoznaje se po preteranoj količini masnog loja na koži i preteranom perutanju. Pas širi neprijatan miris, koji se pojačava kada pokisne. U težim slučajevima, dolazi do opadanja dlake, a koža oštećena hemijskom reakcijom loja, podleže raznim upalnim procesima.

Perut kod pasa: klinički se razlikuje nekoliko oblika seboreje

Stoga, sa jedne strane imamo suvu seboreju – stanje kod kojeg je koža, kako sam naziv govori, vrlo suva, pa je i perutanje izraženo. Ovaj oblik najčešće se sreće kod irskih setera, nemačkih ovčara, jazavčara i dobermana. Sa druge strane, masna seboreja se povezuje sa preteranom produkcijom loja na koži. Takva koža je masna, a neretko je pokrivena žućkastim naslagama. Za masnu seboreju predisponirani su psi rase koker španijela i šar pejevi. Najčešće se javljaju kombinovana ova dva oblika.

Simptomi

Ukoliko primetite da se vaš ljubimac peruta, linja i da dlaka nema sjaj, a usput se pojavljuju i žućkaste naslage na koži i dlaci, sve su to signali da je koža vašeg ljubimca obolela i da joj je potrebna hitna terapija. Veterinar će u slučaju simptoma uzeti u obzir istoriju bolesti, kliničke znakove koji su prisutni pored seboreje i starost psa (primarna seboreja javlja se kod mladih pasa), uzeti uzorak tkiva kože i dati uzorak na analizu veterinarskom patologu. On će zatim pogledati postoje li promene u koži tipične za primarnu seboreju, kako bi isključio stanja koja mogu rezultirati sličnim kliničkim simptomima.

Lečenje

U lečenju ovog oboljenja, pored osnovne terapije, preporučuje se potporna terapija u vidu sprejeva i šampona, koji smiruju kožu i umanjuju neprijatne simptome. Sprejevi se uglavnom koriste jednom nedeljno tako što se tretiraju obolela mesta, a šamponi jednom mesečno tokom kupanja ljubimca.
Oba preparata efikasno uklanjaju svrab i istovremeno smiruju upaljenu kožu i omogućuju joj da se što pre oporavi. Ne dozvolite da vaš ljubimac pati, već mu pomozite da ovaj problem prebrodite zajedno, a uz to i efikasno!

Izvor: Pet Face

2 Responsesso far.

 1. JamieJuicy каже:

  Hello. I see that you don’t update your page too often. I know that writing articles is boring and time consuming.
  But did you know that there is a tool that allows you to create new posts using existing content (from article directories or other pages from your niche)?
  And it does it very well. The new posts are high quality and pass the copyscape test.
  Search in google and try: miftolo’s tools

 2. AlisonBig каже:

  Hi. I have checked your veterinarska-apoteka.rs
  and i see you’ve got some duplicate content so probably it is the reason that you don’t rank hi
  in google. But you can fix this issue fast. There is a tool that generates content
  like human, just search in google: miftolo’s tools

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + 11 =