veterinarska apoteka kontakt : 060 7261487

Osteo-artritis – često stanje kod starijih pasa

Osteo-artritis javlja se najviše kod pasa velikih rasa ali od ovog stanja mogu patiti psi svih veličina. Osteo-artritis je upalni proces koji je posledica propadanja hrskavice, degenerativni fenomen koji utiče na zglobove i okolna tkiva.

Osteo-artritis i njegove posledice

Glavna posledica je smanjenje pokretnosti. Vidljiva je kada pas ima bolove ujutru, ukočeno hoda ili se teško penje uz stepenice. Bol će uticati na pogoršanje kvaliteta života psa i smanjiti njegovu dobrobit.

osteo-artritis

Uzroci

Postoje faktori koji povećavaju sklonost ka degeneraciji hrskavice, poput rase (npr. retriveri) i pola, kao i preterana fizička aktivnost (vuča saonica, službeni psi – odbrana i napad, lov) u kojima su zglobovi pod velikim opterećenjem.
Prekomerna težina je takođe pogoršavajući faktor jer mehanički pritisak na zglobove izaziva prerano “habanje” zglobova. Sa druge strane, starost, koja smanjuje elastičnost zglobova dovodi do propadanja konstitutivnih elemenata hrskavice.

Postoje načini da se problemi ublaže

Prvi cilj treba da bude smanjivanje telesne težine kod gojaznih pasa kako bi se umanjio pritisak na zglobove. Idealna težina se razlikuje kod svake rase i svake jedinke, i najbolje da veterinar izvrši tu procenu. To obuhvata promene u navikama davanja hrane, iz ugla vlasnika ka psu.
Vlasnik mora pokušati da poboljša kvalitet života svog ljubimca i da izbegava predugačke šetnje i slobodno trčanje po otvorenom prostoru. Kraće šetnje na povocu više puta dnevno se preporučuju.
Odgovarajući anti-upalni tretman, uvek pod nadzorom vašeg veterinara, će umanjiti tegobe vašeg psa.
osteo-artritis

Ishrana je drugi deo tretiranja osteoartritisa.

Davanje kvalitetne hrane koja sadrži hondroprotektante (glukozamin-sulfat ili hondroitin, ekstrakt zelenousne dagnje), Omega 3 masne kiseline (EPA/DHA) koje su poznate po svojim anti-upalnim svojstvima, i određeni vitamini i minerali sa svojim antioksidantskim dejstvom pomažu da se zglob oporavi, ili da se kontroliše upala.

Dodaci ishrani pasaURBAN PETS online pet shop!


Pitajte svog veterinara za mišljenje, jer jedino on/ona mogu da vam pruže korisne informacije o ishrani i medicinskom tretmanu za ovakvo zdravstveno stanje.
Post Tagged with ,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × one =