veterinarska apoteka kontakt : 060 7261487

Nega dlake kod mačaka

Ojačajte vaše prijateljstvo sa mačkom i poboljšajte joj zdravlje i kvalitet života.

Očetkana dlaka naravno izgleda lepše, međutim četkanje ima mnogo više od samo estetske uloge. Četkanje sprečava mačku da unosi previše otpale dlake dok sama sebe umiva i liže. Mačka oko 30% svog vremena troši na umivanje i lizanje, a kućne mačke se linjaju tokom cele godine. Fekalno izbacivanje progutane dlake putem stolice može dostizati i 10 kubnih centimetara kod mačke od 4kg!
nega dlake
U vašu svakodnevnu rutinu treba da bude uključen i pregled mačke, koji obuhvata njene oči, uši, kandže itd. Čišćenje njenih zuba može sprečiti zubna oboljenja, a vizuelni pregled svih zuba u njenim ustima može pomoći u ranom otkrivanju problema. Ovo lako možete izvesti tokom četkanja. Redovno održavanje dlake vaše mačke će vam pomoći da otkrijete promene na njenom krznu, očima i ušima, zubima i desnima, i druge promene koje mogu ukazivati na potencijalne zdravstvene probleme. Ukoliko primetite bilo kakve promene potrebno je da konsultujete veterinara, jer rano otkrivanje može biti presudno u lečenju ili prevenciji. Učestalost i trajanje samog četkanja zavisi od dužine dlake vaše mačke.
nega dlake

DUGA DLAKA

Mačke sa dugom dlakom, bez obzira da li su u pitanju Persijanke ili domaće dugodlake mačke, zahtevaju pažljivo češljanje dlake (češljem) svakoga dana. Ovo će sprečiti zapetljavanje dlake i stvaranje bolnih čvorića. Kada se dlaka otpetlja treba je potpuno očetkati (četkom).

SREDNJA I KRATKA DLAKA

Čak i mačkama sa kratkom ili dlakom srednje dužine koristi svakodnevno uklanjanje otpale dlake. Deo skidanja dlake se može uraditi i prelaženjem rukom u kratkim potezima niz telo, ali je neophodno koristiti meku četku makar jednom nedeljno kako bi se uklonila mrtva dlaka.

ULOGA ISHRANE

Dlaka je ogledalo kvaliteta ishrane. Nedostatak proteina ili određenih aminokiselina može ubrzati gubitak dlake, usporiti njen rast i rezultovati u krtoj i neuglednoj dlaci. Prirodna lepota dlake se može poboljšati upotrebom Royal Canin Feline Health Nutrition hrane za mačke koja sadrži esencijalne hranljive sastojke koji pomažu rast, sjaj i obnavlajnje dlake.
ROYAL CANIN hrana za mačke
Ne zaboravite, ukoliko počinjete da privikavate mačku na redovno četkanje dlake ili čišćenje zuba (posebno kada su u pitanju starije mačke) ključ uspeha je strpljenje i postepeno navikavanje.
U početku radite to samo par minuta dnevno, upoznajući mačku sa alatom koji ćete koristiti. Kada se ona privikne tada možete početi i da koristite četke, takođe po par minuta. Kako nivo poverenja kod mačke bude rastao, postepeno četkajte sve veći deo njenog tela dok na kraju ne budete mogli da izvedete četkanje kompletne dlake i čišćenje zuba.
nega dlake

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − two =