veterinarska apoteka kontakt : 060 7261487

Zanimljivi i bezopasni načini igre za mačke

Za mačke igranje sa vama je najnormalnija stvar pošto su one (u većini slučajeva) veoma druželjubiva bića. Ipak, postoje dobri i loši načini da se igrate sa svojom ljubimicom – a kako to značajno utiče na njen razvoj, korisno je znati kako to činiti na pravilan način.
Igra je životno važna za mačke, i to na načine o kojima mi kao vlasnici uglavnom nismo ni razmišljali. Igra je odličan način da mačka i njen vlasnik ostvare interakciju. Takođe, igra im pruža aktivnost i kretanje, donosi im prilike za učenje i obezbeđuje kognitivnu stimulaciju.
mačke igračke

Zbog čega je konkretno igra važna za održavanje kondicije?

Igra pomaže u održavanju mišićnog tonusa i aktivira mentalnu stimulaciju. Mačke koje nemaju dovoljno aktivnosti će teže održavati idealnu telesnu težinu.
Igra takođe obezbeđuje savršenu priliku da vlasnik provede kvalitetno vreme u zbližavanju sa svojom mačkom. Sve u svemu, ne postoji nijedan razlog da mačku ne ohrabrujete i “ne učite” da bude razigrana i aktivna.
Da bi vreme igre bilo produktivno, vi kao vlasnik treba da znate koje vrste igara mačke vole. Generalno, najbolje je da tokom dana bude više kraćih perioda igre u trajanju 10-15 minuta, iako možda bude potrebno početi sa kraćim igranjem kako bi se mačka zainteresovala. Većina mačaka najviše voli igre koje stimulišu njihov snažan, prirodni lovački instinkt. Evo nekoliko predloga:

Igračke na trakicama ili kanapu

Ovakve igračke mogu biti izuzetno jednostavne, sa plišanim mišem ili percem na kraju trakice koja je vezana za štapić. Uvek budite prisutni kada se vaša ljubimica igra sa njima.

Ping pong loptice

Neke mačke jako vole predmete koje skakuću. Takođe uvek pratite njihovu igru sa ovim lopticama.

Igračke u obliku miša

Mnoge mačke obožavaju igranje sa čupavim mišićima koji su slični vrsti plena koji ih prirodno privlači, naročito ako su jarkih boja ili prave neki specifičan (ali ne preglasan) zvuk.
mačke

Hranilice sa pregradama

Kada su u pitanju mačke koje mnogo vole da jedu, probajte ovakvu specijalnu “posudu” za hranu. Ove specijalne hranilice mogu biti napunjene uobičajenom suvom hranom oko koje će mačka morati da se potrudi.
Ne treba zaboraviti da je važno da mačke nikada nisu ostavljene bez nadzora kada se igraju sa predmetima koji se mogu pocepati ili pregristi, kako ne bi došlo do gutanja nejestivih materija ili težih posledica.
Uvek sklanjajte igračke van domašaja mačke nakon perioda igre jer neke od njih predstavljaju potencijalnu opasnost. Sem toga, na ovaj način će mačka uvek biti zainteresovana za određenu igračku, umesto da joj brzo dosadi kao stalni deo životnog prostora. Ako vaša mačka živi samo u kući/stanu bez pristupa spoljašnjoj sredini, dobro je stumulisati je da se što više kreće po celom prostoru.

Mačke u domu

Iskoristite svaku mogućnost da iskoristite vertikalni prostor u vašem domu. Postavljenjem polica, penjalica, rampi i stubova za penjanje, vertikalni prostor može biti značajno obogaćen. To će mački obezbediti mesta sa kojih može posmatrati okolinu, povećati složenost prostora i samim tim igru učiniti zanimljivijom i raznovrsnijom. Sve to zajedno će smanjiti mogućnost za dosadu i slabo kretanje.
Još jedan dobar način da mačku stimulišete da se što više kreće po stanu je da njene činije sa vodim i hranom, kao i mačji toalet, postavite što dalje jedne od drugih. To će povećati kretanje i biti u skladu sa njihovim osnovnim potrebama, jer mačke ne vole da jedu, piju i vrše nuždu u neposrednoj blizini.

Pravilna ishrana

Pravilna ishrana je važna za zdrav život svake mačke podjednako kao igra i aktivnost. Ako vaša mačka ima problem sa održavanjem idealne težine, uvek se obratite svom veterinaru za savet.
U tom slučaju, najbolji izbor iz palete Royal Canin proizvoda su hrane poput Indoor, Weight Care ili možda bude potrebna nutricionistička podrška prilagođenih veterinarskih dijeta za smanjivanje težine.
Ukoliko je potrebno da svojoj mački smanjite težinu, zbog njenog zdravlja i bezbednosti, uvek to činite po planu i uz nadzor vašeg veterinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × two =