veterinarska apoteka kontakt : 060 7261487

Krpelji i 5 mesta na telu psa gde se obično hvataju

Krpelji se mogu zakačiti za vašeg čupavog drugara i skriveno živeti, pijući krv po nekoliko dana u nizu. Čak i psi sa nekom vrstom zaštite od buva i krpelja mogu biti meta ovih parazita.

“Brzinski” ste prošli rukom preko glave psa, njegovih leđa i stomaka. Kako niste osetili ništa, smatrate da je provera gotova.

U stvari, nalaženje krpelja na vašem psu nije tako jednostavno. Ove sićušne krvopije su vešte u sakrivanju, naročito kada je njihov domaćin prekriven gustom tamnom dlakom.
Svakodnevno proveravanje psa na krpelje je izuzetno važno jer oni mogu preneti teške bolesti i psima i ljudima. Piroplazmoza, anaplazmoza, lajmska bolest su samo neke od potencijalnih bolesti koje izaziva ujed zaraženog krpelja. Iz godine u godinu se povećava opasnost od krpelja koji se šire na nove oblasti, stvarajući opasnost za kućne ljubimce i njihove vlasnike tokom svih 365 dana.
krpelji i napad na psa

Kako krpelji pronalaze svog budućeg domaćina?

Krpelji uz pomoć senzora toplote, pronalaze toplokrvnog sisara i obično se hvataju na najtoplije mesto na telu psa koje mogu naći.

Glava, vrat i uši su najčešća mesta, ali se krpelji mogu pronaći i na bilo kom drugom mestu. Morate biti uporni u svojoj pretrazi jer ih je lako prevideti. Neka od mesta gde su krpelji pronalaženi na psima će vas zaista iznenaditi.

U predelu prepona

Prepone verovatno nisu prvo mesto gde ste tražili krpelja na svom ljubimcu. Ipak, oni umeju da se zakače u okolini zadnjice vašeg psa. Potrebno je proveriti perianalnu zonu, jer krpelje privlače tamnija i vlažna mesta na telu.
Takođe ne zaboravite da pregledate i rep psa.

Između prstiju na šapama

Krpelji nemaju ništa protiv šapa vašeg psa. Iako im je za to mesto potreban dodatni napor kako bi se zakačili, dešava se da krpelj upravo na tom mestu bude pronađen.
Ako otkrijete krpelja na šapi psa, uklonite ga uz pomoć pincete ili hirurške hvatalice. Ako niste sigurni kako se to radi, bolje pitajte svog veterinara za savet.
Krpelja uvek treba hvatati tako da ga ne zgnječite, i zatim ga izvaditi iz kože nagore.

U ušima i oko njih

Najbolje je proveriti unutrašnjost ušnog kanala i njihovu okolinu jer krpelji umeju da se kriju unutar poleglih ušiju pasa (opet, u mraku i vlazi).
slika psa

Ispod ogrlice i odela

Ako vaš pas stalno ima na sebi ogrlicu, može se dogoditi da je zaboravite skinuti tokom pregleda na krpelje. Sem na tom mestu, ovi paraziti se mogu kriti i ispod zaštitnih (ili modnih) odela koje psi nose.

Očni kapci

Da li je u pitanju mladež ili krpelj na kapku vašeg psa? Nekada ih je teško razlikovati, pa obratite pažnju na bilo kakve promene.
Psi mogu imati mladeže na bilo kom delu tela, ali se oni relativno često javljaju na očnim kapcima. Mladeže NIKAKO ne treba dirati ili uklanjati, već samo proveriti za svaki slučaj da nije u pitanju krpelj.
Ukoliko planirate putovanje, proverite kakva je situacija sa populacijom krpelja i buva u toj oblasti. Odličan website www.fleatickrisk.com je lak za upotrebu, samo je potrebno uneti grad i dobićete informacije. Takođe možete instalirati i FleaTickRisk aplikaciju za Android i iOS mobilne telefone.
Naravno, pored svih mera predostrožnosti, najvažnije je redovno koristiti kvalitetna sredstva za zaštitu od spoljnih, ali i unutrašnjih parazita.
Uvek je bolje sprečiti!
Post Tagged with , , ,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven + thirteen =