veterinarska apoteka kontakt : 060 7261487

Krpelji i buve kod pasa

Krpelji i buve, sa dolaskom lepog vremena, predstavljaju veliku glavobolju za vlasnike kućnih ljubimaca. Kao i obično, najbolji lek je preventiva!


Lečenje je najbolje preventiva – našu kompletnu ponudu antiparazitskih sredstava pogledajte ovde
Imamo u ponudi najpopularnija sredstva protiv krpelja: NexGard SPECTRA, FORESTO, Bravecto i dr.


KRPELJI

krpelji i buveKrpelji i buve su paraziti koji piju krv najčešće toplokrvnih životinja, pasa, mačaka i ljudi.  Mačke iz nekog razloga privlače krpelje znatno manje nego psi.

Često prenose mnoge bolesti od kojih su neke smrtonosne, ako se ne otkriju i ne leče! Najčešće staništa krpelja su šume, žbunovi i visoke trave. Dok se ne zabode u domaćina, krpelj je veoma malih dimenzija, svega 1 do 2 mm. Ženke krpelja koje se zabodu sisaju krv i kada se dovoljno napiju same se otkače, padaju na zemlju i polažu jaja, koja se u proleće razvijaju u male krpelje. Što je krpelj manji on je agresivniji!

Krpelj može šetati satima po telu pre zabadanja i zato je bitno svakodnevno kontrolisanje psa. Omiljene zone zabadanja su deo zadnjih nogu ispod zadnjice, predeo ispod vrata, predeo iza ušiju i obrazi psa!

KAKO SE VADI KRPELJ?

krpelji i buveIdeje o posipanju krpelja acetonom, benzinom, uljem, spaljivanju krpelja – ne samo da su pogrešne već su i opasne!
Naime, ukoliko krpelj oseti bilo kakvu hemikaliju na sebi, povratiće svu krv iz sebe u psa i to zajedno sa virusom ili bakterijom, što inače ne čini!
Kada ste pronašli krpelja, ako ste ga uzbudili sačekajte minut da se smiri i otpusti svoje rilice koje je grčevito zabio u psa jer ste ga dirali prstima. Sada sa palcem i kažiprstom leve ruke nežno uzmite kožu psa, palac i srednji prst desne ruke spojite, priđite krpelju tako da ne zgnječite, povucite od kože psa nagore, mirno i brzo.

Postoji SPECIJALNA PINCETA ZA VAĐENJE KRPELJA, koja ima rupu na vrhu i koja obuhvata krpelja oko rilica, ali ih ne dodiruje, tako da se čupa ceo krpelj.

KRPELJSKA BOLEST!?

Krpelji mogu biti nosioci oko stotinu bolesti, ali je kod pasa najčešća – piroplazmoza.
Krpelj u krv psa prenosi mikroorganizam protozou koja uništava crvena krvna zrnca (eritrocite) i izaziva anemiju. Pas je pokunjen ima visoku temperaturu i u zadnjem stadijumu, nekoliko sati pred smrt ima tamniju mokraću, a na kraju mokri krv i zanosi zadnjim delom tela. Ukoliko primetite bilo koji simptom od gore pomenutih, psa je potrebno ODMAH odvesti kod veterinara!

SAVET – Izbegavajte šume i livade sa vlažnom i visokom travom. Nakon šetnje psa je potrebno pregledati, iščetkati gustim češljem i s vremena na vreme pogledati boju mokraće – tamna mokraća je prvi znak bolesti!

BUVE

krpelji i buveKod pasa, mačaka i ljudi buve mogu da parazitiraju bez pojave posebnih simptoma, ali u pojedinim slučajevima, usled pojave preosetljivosti, nastaje oboljenje kože.
Buve delimo na pseće, mačije i svinjske vrste buva. Pseća buva ne napada čoveka, dok mačija i svinjska napadaju sve.
To su mali insekti, dugački od 2 do 4 mm dugački, bočno spljoštenog tela, smeđe do crne boje. Na psu pronalaze zaštitu od hladnoće i bogat izvor potrebne hrane. Hrane se pretežno otpadnom organskom materijom – osušenim ljuspicama kože i loja, osušenim ostacima izmeta oko čmara, ali i krvlju do koje dolazi ubadajući kožu.

Iako se skoro može reći , da ne postoji pas koji nema buve, neki psi veoma dobro podnose invaziju od nekoliko stotina buva, dok su drugi preosetljivi već na prisustvo samo jedne. Osim što izazivaju svrab kod pasa, buve mogu dovesti i do nekih bolesti.
Poznato je da buva, probivši kožu svojim rilom, ubrizgava pod kožu slinu koja sprečava zgrušavanje krvi kojom se hrani. Ova slina može dovesti do jake alergijske reakcije u obliku neugodnih ekcema.

KRPELJI I BUVE – RAZVOJNI CIKLUS

Razvoj od jaja do odraslog parazita (krpelji i buve) se odvija na 13 do 32 °C . Ženka snese od 3 do 18 jaja i to na mestima krpelji i buvedalje od psa (u psećoj kućici, na prostirci na kojoj pas leži, u pukotinama parketa ili na nameštaju). Tri nedelje nakon polaganja jaja, iz njih se razvijaju nove buve koje će se odmah preseliti na psa i započeti novi ciklus razmnožavanja.
U nastanku oboljenja kože pasa, presudnu ulogu ima preosetljivost na pljuvačku buve. Mada se može manifestovati u bilo kom uzrastu, veoma retko se javlja kod pasa mlađih od 6 meseci. Preosetljivost na ujed buve kod pasa se manifestuje kao upala kože sa nastankom crvenila, čvorića i krasti i izraženim svrabom. Oštećenja se tipično nalaze na leđima u blizini korena repa, stražnjim delovima zadnjih ekstremiteta, na slabinama i vratu.


Lečenje je najbolje preventiva – našu kompletnu ponudu antiparazitskih sredstava pogledajte ovde
Imamo u ponudi najpopularnija sredstva protiv krpelja: NexGard SPECTRA, FORESTO, Bravecto i dr.


One Responseso far.

  1. andjela каже:

    Da li mogu zaprasiti kuju protiv buva dok je skonta, i da li ce imati neke posledice?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five − 5 =