veterinarska apoteka kontakt : 060 7261487

Koliko ste spremni za novo štene?

Sigurno je sigurno: obratite pažnju na ove faktore kako bi obezbedili da vaše štene bude što srećnije!

Postati vlasnik psa je velika odlika – i dugoročna obaveza. Informisanje i priprema su od najveće važnosti kako bi štene dobilo najbolji mogući početak u životu.
Najvažnije je uraditi “domaći”. Previše vlasnika žuri u izboru psa ili rase koji ne odgovara njihovom načinu životna, što nije dobro ni za ljubimca ni za vlasnika.
štene

Evo nekoliko glavnih tema koje treba imati na umu:

  • Da li će štene postati porodični ljubimac ili radni pas?
  • Da li imate decu ili druge ljubimce, poput mačaka?
  • Da li imate vremena i uslova da psu pružite odgovarajuću fizičku aktivnost svakoga dana?
  • Da li živite u gradu ili van grada?
  • Da li imate vremena za održavanje dlake (i čišćenje posle njega) dugodlake vrste psa koja se linja?
Kada se odlučite o tome kakvog psa želite, ako je u pitanju rasan pas, najvažnije je da pronađete proverenog i odgovornog odgajivača ili društvo za zaštitu životinja/azil.
Kada su u pitanju odgajivačnice, uvek treba insistirati da vidite štence sa njihovom majkom. Ukoliko odgajivač ne može obezbediti da vidite majku ili ako sumnjate da ženka koju je pokazao nije majka štenaca. Odmah odustanite jer to može ukazivati da su štenci kupljeni od beskrupuloznih “odgajivača” i da možda neće dostići zrelost bez poteškoća.
Kao što treba ispitati odgajivača o štencima, njihovim roditeljima i o tome kako su socijalizovani u prvim nedeljama života, očekujte da i vi sami budete ispitani od strane odgovornog odgajivača.
U pitanju je opravdano, obostrano interesovanje. Odgajivač koga ne interesuje gde će njegovo štene živeti sigurno i inače ne brine o dobrobiti svojih životinja.
štene
Ukoliko štene usvajate iz azila, takođe se detaljno raspitajte o “istorijatu”: vakcinacijama, eventualnim bolestima i karakteru.
Pre nego štene donesete u svom dom, vaš stan/kuća (i dvorište) moraju biti bezbedni za štene.
Proverite da su sve ograde (terasa, dvorišta) sigurne i bez oštećenja, kao i da su uklonjene sve otrovne biljke.
Upoznajte se sa ljudskim namirnicama koje su otrovne za pse, poput grožđa i čokolade, i pazite da ih štene slučajno ne pojede.
Kada dođe veliki dan, važno je smestiti štene na mirno, tiho i bezbedno mesto kako bi se opustilo, za to može poslužiti velika kutija, ogradica za bebe ili pregrađeni deo sobe.
štene

Štencima je potrebno puno sna.

Vaša deca moraju naučiti i razumeti potrebe šteneta, odnosno da mu je potrebno vreme i prostor da se odmori. Ipak je štene nedavno napustilo svoju braću i sestre iz legla što nije lako preboleti i što će ga neko vreme činiti zbunjenim i uznemirenim.
Četkanje dlake i igra su najbolji načini za zbližavanje sa štenetom. Kristite mekšu četku za dlaku i proveravajte mu uši, oči i zube šteneta, kao i prostor između prstiju na šapama kako bi se naviklo i pripremilo na takvo postupanje prilikom odlaska kod veterinara.
Ishrana je najvažnija stvar u životu mladog psa, a Royal Canin Junior hrane su prilagođene različitim i specifičnim brzinama rasta. Male rase rastu veoma brzo u prvih 10 meseci i provode većinu svog života u zrelom dobu.
Sa druge strane, npr. nemačkoj dogi je potrebno čak dve godine da postane potpuno odrasla jedinka, i ona jako polako gradi koštanu strukturu i mišiće. Važno je uvek odabrati hranu koja će odgovarati baš vašem psu.
Royal Canin Junior

Hrane za štence prema veličini – Size Health Nutrition JUNIOR.

Royal Canin Size Health Nutrition JUNIOR

Sem toga, Royal Canin u ponudi ima i paletu hrana prilagođenih određenim rasama, poput hrane za štence nemačkog ovčara – German Shepherd Junior – jer je poznato da oni imaju osetljive organe za varenje i kožu.
Specifičnost Royal Canin proizvoda je da su prilagođeni svakom psu u svakom periodu njegovog života, a takođe je naglasak i na kompletnoj hrani, iza koje stoje iscrpna veterinarska istraživanja.
Ukoliko kao vlasnik psa imate nedoumice po pitanju njegove ishrane, uvek možete kontaktirati (telefon/inbox) naše veterinare – specijaliste za ishranu pasa, koji će pružiti najbolji savet o tome koja Royal Canin hrana najbolje odgovara vašem psu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + 5 =