veterinarska apoteka kontakt : 060 7261487

Dobrobiti “pseće” terapije

Radni psi omogućavaju impresivne stvari slabovidim i licima sa invaliditetom, ali oni takođe svakoga dana vredno rade pomažući bolesnim i ranjivim osobama u mnogim razvijenim zemljama.

Pas i čovek

Tokom više hiljada godina, čovek je razvio blisku društvenu vezu sa psima. Kroz našu domestifikaciju ove vrste, oni su naučili da prilagode svoje ponašanje ljudskom načinu života i tako su postali životinje kojima se okrećemo kada su u pitanju posebno osetljivi članovi naše zajednice.
“Psi su korišćeni u isceliteljske svrhe dugo vremena”, kaže Sian Holt, iz Royal Canin-a, vodećeg proizvođača hrane za pse i mačke. “Oni ljudima pomažu na razne načine: nudeći im svoju neuslovljenu ljubav povećavaju im samopouzdanje, donose im veću nezavisnost, fizičku zaštitu a i pomažu svojim vlasnicima da se suočavaju sa neobičnim situacijama”.
Iscrpna istraživanja pokazala su da prisustvo psa može imati pozitivan uticaj na fiziologiju i psihologiju, pa oni tako pomažu u smanjivanju nivoa stresa. “Milovanje životinje dokazano snižava krvni pritisak i broj otkucaja srca u minutu, ostvarujući na taj način smirujuće dejstvo. Psi tako mogu biti korišćeni da bi doneli emocionalnu podršku istovremeno uz konkretnu fizičku pomoć.”, dodaje ova naučnica.
Psi pomažu pacijentima u bolnicama, posećuju domove za stare i bolesne osobe, lečilišta, škole, univerzitete, pa čak i sudske institucije.

Prisustvo pasa

“Samim svojim prisustvom, ovi psi omogućavaju ljudima da imaju interakciju sa drugima na način koji bi im inače bio onemogućen usled medicinskih, fizioloških ili emocionalnih problema.”
radni psi
Često rase koje se koriste za ove namene jesu upravo one koje se često sreću na mestima radnih pasa, poput labradora, zlatnih retrivera i španijela.
“Te rase se biraju jer su društvene i bolje prihvataju obuku, posebno zbog toga što su toliko orijentisani na hranu.” kaže gospođica Holt. “Oni svi dele jednu najvažniju osobinu terapijskih pasa, a to je dobar karakter. Oni moraju biti opušteni, pristupačni i prilagodljivi. Ti psi vole ljude i vole da neko njima upravlja.”
Potrebne su godine posvećene obuke kako bi se odabrani psi pripremili za svoje specijalne poslove. Holt dodaje:”Ovakvi psi moraju biti izuzetno socijalizovani sa puno različitih ljudi, životinja i situacija. Socijalizacija počinje dok je štene još kod odgajivača, skoro od samog rođenja.
Osnove poslušnosti i specijalizovana obuka počinju kada pas postane spreman za nju.”
Nakon što su psi socijalizovani od strane odgajivača, oni dalje idu kod osobe koja se bavi socijalizacijom štenaca. Ta osoba je često volonter pa može posvetiti puno vremena koje je neophodno da bi se kompletirao ključni deo programa. “Zatim se pas spaja sa odgovarajućom osobom kojoj je potrebna emocionalna ili fizička pomoć. To se postiže pažljivim uzimanjem u obzir temperamenta određenog psa i potreba ljudi sa kojima će pas raditi i živeti”. Kada je u pitanju ishrana, svaki pas treba da se posmatra na individualnoj bazi ali uopšteno govoreći, radni psi imaju drugačije potrebe u ishrani od tipičnih pasa kućnih ljubimaca.
“Kada su u pitanju radni psi, važno je davati im visokokvalitetnu, veoma svarljivu hranu. To znači da hranljivi sastojci u obrocima moraju biti laki za apsorpciju, smanjujući na taj način količinu otpadnih materija, čineći je ekonomski prihvatljivom a takođe i smanjujući količinu izmeta koju je potrebno čistiti.”
Hrane za pse u današnje vreme mogu biti formulisane prema specifičnim potrebama rase, veličine, osetljivostima, starosti i stepenu aktivnosti psa. Ovakav izbalansirani pristup je osnova Health Nutrition palete proizvoda kompanije Royal Canin.
Royal Canin hrana za pse

Jedinstvena zdrava ishrana u fokusu našeg interesovanja

Zasnovan na puno godina rada sa veterinarima, univerzitetima i odgajivačima širom sveta, Royal Canin veruje da svaka životinja ima jedinstvene i posebne potrebe. Svaki kućni ljubimac zaslužuje hranu koja je prilagođena njegovoj starosti, veličini, rasi, načinu života i u određenim slučajevima, zdravstvenom stanju. U pitanju je vrsta posvećenosti koja znači da potrebe u ishrani svake životinje nastavljaju da budu podmirene, a to je ono što vašeg ljubimca čini jedinstvenim u svakom pogledu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × five =