veterinarska apoteka kontakt : 060 7261487

Bolesti jetre kod pasa

Bolesti jetre kod pasa izazivaju u velikom broju smanjenu funkciju jetre i njenu efikasnost. Ukoliko dođe do obolenja jetre kod pasa ona može izgubiti i do 70% svoje funkcije što je uzrokovano odumiranjem tkiva jetre.

bolesti jetre kod pasa

Prikaz jetre psa

Bolesti jetre pogadjaju i druge sisteme u organizmu kao što su probavni i vaskularni, metaboličke procese i hormonalni balans. Medjutim, jetra je jedini organ kod psa koji se može obnoviti u celosti uz adekvatno lečenje čak i kad je oštećenje veće od 70%. Jetra je najveći organ i ona obavlja koko 1500 funkcija u organizmu psa. Svako njeno oboljenje izaziva niz drugih zdravstvenih komplikacija kod vaših ljubimaca.

Tipovi bolesti jetre kod pasa

Oboljenja jetere kod pasa mogu biti urođena i stečena. Urođena oboljenja se javljaju u ranijem životnom dobu dok stečena uglavnom u srednjem i starijem.

Uzroci smanjenja funkcije jetre mogu biti tumori ili bolesti drugih organa koji ugrožavaju rad jetre. Razne toksične materije kao sto su pesticidi ili otrovi protiv insekata i glodara mogu takođe biti uzrok. Prekomerno uzimanje nekih lekova može ugroziti rad jetre. Odredjene rase pasa ko što su jorkšir terijer i koker španijel imaju veće predispozicije za obolenje jetre pa se kod njih najčešće i javljaju problemi. Nepravilna ishrana kao i preterana gojaznost kod pasa takđe mogu biti uzrok oboljenja jetre.

Hepatitis je virusno obolenje od koga mogu oboleti psi svih uzrasta i izaziva velika oštećenja na jetri, krvnim sudovima i bubrezima. Psi se zaraze direktnim kontaktom preko izmeta ili urina zaraženog. Kada dodje do izlečenja, psi mogu izlučivati ovaj virus mesecima i predstavljati izvor zaraze.

Simptomi bolesti jetre kod pasa

Akutni oblici oboljenja jetre počinju visokom temperaturom, krvavim prolivom, gubitkom apetita i povraćanjem. Svako pokretanje izaziva bol. Stomak može biti otečen kao posledica uvećanja jetre. Psi pokazuju osetljivost  na svetlost, a kasnije se može  pojaviti i žutica kao i upala krajnika i krvarenje desni. Zatim se javlja zamućenje jednog ili oba oka, poznatije kao plavo oko. Gubitak apetita i neraspoloženje psa su takođe prisutni. Važno je na pojavu prvih simptoma potražiti pomoć veterinara kako oboljenje ne bi prešlo u hroničan oblik.

bolesti jetre kod pasa

Endokrini sistem kod pasa

Dijagnoza i terapija

Dijagnozu postavlja isključivo veterinar na osnovu kliničkog pregleda psa i uvidom u  kliničku sliku. Vidljivi simptomi kao što su žutica ili zamućenje očiju navode na sumnju da se radi o problemima jetre.  Medjutim, dok se ne postavi konačna dijagnoza potrebno je uraditi niz analiza.

Prvo se daje krv na analizu gde se na rezultatima vide biohemijske promene koje ukazuju na loš rad jetre. Zatim se radi rendgensko snimanje jetre gde se gleda njen oblik i veličina. Često se radi i biopsija odnosno uzima uzorak tkiva jetre koji se šalje na analizu i to je najpouzdanija metoda za uspostavljanje dijagnoze.

Lečenje, odnosno terapiju propisuje isključivo stručno lice. Način lečenja zavisi i od oblika obolenja jetre. Kod lakših oblika korigovanje ishrane uz povećanje odredjenih vitamina daje vrlo dobre rezultate. Kod hroničnih obolenja lečenje je dugotrajno uz upotrebu odgovarajućih lekova lekova i veterinarskim dijetama. Nekada je potrebna čak i hospitalizacija psa. Jaka upala jetre, ukoliko se ne leči, može izazvati smrt za 24 sata.

Veterinarske dijete za tretman bolesti jetre kod pasa

Veterinarske dijete Hill’s L/D, Royal Canin Hepatic i Vet Life Hepatic dostupne su u URBAN PETS veterinarskoj apoteci

Preventiva

Pravilna ishrana i zdravo okruženje ljubimca predstavljaju najbolju preventive oboljenja jetre. Periodični sistematski pregledi koji uključuju i biohemijske analize krvi su mere koje će omogućiti rano otkrivanje eventualnih problema sa jetrom.

Za bolesti jetre kod pasa HEPATOPROTECT

Preparat HEPATOPROTECT sadrži silimarin za zdravu jetru

Redovna godišnja vakcinacija protiv zaraznih bolesti koja uključuje i zarazni hepatitis će prevenirati ovo oboljenje. Treba zapamtiti da su oboljenja jetre teška al i izlečiva ukoliko se na vreme primate simptomi i pristupi terapiji!

Izvor: PetFace

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − seven =